OCELLS D'IVORI /PÁJAROS DE MARFIL

Premsa

ENRERE

 

 

BELÉN CABANES TRENCA EL SILENCI CREATIU AMB OCELLS D'IVORI (pdf)

 

ACTUACIÓ A DÜSSELDORF (6.4.2012)

 

Belén Cabanes & Marina Rodríguez (ES)

"Pájaros de Marfil“ Dt. Erstaufführung

 

Belén Cabanes, Meisterin im Umgang mit Kastagnetten, widmet ihr Stück dem legendären Kastagnetten-Künstler und Tänzer José de Udaeta, der 2009 im Alter von 90 Jahren verstarb. Inspirieren ließ sich Belén Cabanes, die „Pájaros de Marfil“ gemeinsam mit der Pianistin Marina Rodríguez präsentiert, von einem besonderen Geschenk de Udaetas: den Elfenbein-Kastagnetten einer Tänzerin aus dem 19. Jahrhundert. Ein Abend voller Vitalität und Passion!

 

Konzept, Choreografie: Belén Cabanes; Kastagnetten, Tanz: Belén Cabanes; Klavier: Marina Rodríguez; Künstlerische Leitung: Juan Carlos Lérida; Schauspieltraining: Montse Panero; Bühnenbild: Pep Duran; Lichtdesign: Txema Orriols; Lichttechnik: Rafael Tomico; Musikalisches Arrangement: Juan José Gutiérrez; Kostümdesign: Silvia Domènech; Kostüme: Pilar Benito, Marina Brià; Dank an: Natali Viñas, Rosa Alba, Montse Llopis.

 

BELÉN CABANES

& MARINA

RODRIGUEZ:

"PÁJAROS DE MARFIL"

 

Les petites castanyoles d'ivori, un regal de José de Udaeta, han inspirat Belén Cabanes la creació d'aquest programa inusual. Ocellets, aletejant rera una cortina mig transparent, comencen el joc i el viatge per diversos paisatges de la música i de l'ànima. També el riure està permès, tan poques vegades en el Flamenc. Marina Rodríguez acompanya el joc virtuós de Belén Cabanes, qui porta el públic amb les seves castanyoles, el seu vano, el seu xal de plomes i el seu entussiasme per diferents mons sonors i màgics."

 

Suzanne Zelinger   Revista  ¡Anda! 102

 

 
   

 

TEATRE PRINCIPAL DE VILANOVA I LA GELTRÚ:

"...el ball de Belén Cabanes va més enllà de la dansa espanyola clàssica, la combina amb el ball contemporani, amb el flamenc, sap trobar aquell moviment amb què el seu cos se sent millor; no cal parlar del domini de les castanyoles. I el públic ho va agrair subratllant amb olés les peces i aixecant-se en bloc de peus al final".

Diari de Vilanova , 4.8.2011

 

 

Belén Cabanes torna amb Ocells d'ivori al Principal

Els ocells d'ivori que donen nom a l'espectacle són unes castanyoles de marfil, unes petites joies blanques, que José de Udaeta va regalar a Belén i que inspiren aquest muntatge. Un record per al ballarí i concertista de castanyoles desaparegut el 2009, amb qui tant la ballarina com Marina Rodríguez, la pianista que l'acompanya, van compartir gires i actuacions. Ocells d'ivori és també un homenatge a La Argentina, la qual a les primeres dècades del segle XX va revolucionar el món de la dansa espanyola i també a tots aquells artistes de l'època dels cabarets que, per saber fer o per necessitat, tocaven totes les tecles. Belén Cabanes toca les castanyoles i balla amb un programa de música espanyola dels segles XIX i XX.

(Diari de Vilanova), 10-2-2012

 

 

"CASTANYOLES DE LUXE"

"Un espectacle total, amb bona música en viu, moviment, dramatúrgia, emocions… No m’ atreviré a valorar els aspectes més tècnics de Cabanes com a ballarina –els experts ja diuen prou que són impecables -però el que sí puc ressaltar és la seva energia, la seva alta capacitat expressiva i aquest llenguatge  artístic propi que va afinant cada vegada més, amb la seva particular mescla de dansa espanyola, contemporània i flamenc…

Musicalment “Ocells d’ ivori" és una delícia : Marina Rodríguez defensa amb solvència al piano les peces de Granados, Soler, Albéniz, Rodrigo, Mompou, Falla, entre d’ altres, i Cabanes integra les castanyoles en aquestes partitures clàssiques amb uns arranjaments plens de matisos que fan que aquest petit instrument,  en uns moments frasegi a l’ uníson amb les melodies i en d’ altres actuï de contrapunt percussiu. I així es va succeint un repertori atractiu, intens, que inclou obres d’aire molt espanyol…, combinades amb d’altres més originals, com ara la melangiosa “Pájaro Triste” de Mompou, un dels moments més evocadors de la nit."

Xavier Balfegó. Diari de Vilanova, 20.2.2012